|                        |                        |                        |                        |                        | 
INSTITUTUL DE MEDICINA LEGALA TIMISOARA
www.medlegtm.ro
Copyright © 2010 by "IML Timisoara"  ·  All Rights reserved
E-Mail: medicinalegala@clicknet.ro

Istoric


Activitatea de medicina legala este documentata in Banat inca de la inceputul secolului XX, iar in forma organizata, pe modelul impus de Prof. Dr. Mina Minovici in Regat, incepand cu anul 1927, cand s-a infiintat Cabinetul medico-legal al judetului Timis-Torontal (dependent din punct de vedere organizatoric de Ministerul de Justitie). O organizare asemanatoare celei de azi a aparut in anul 1953, cand sectorul de medicina legala a trecut la Ministerul Sanatatii, luand nastere serviciile de medicina legala de pe langa Directiile Sanitare Judetene.

Odata cu reorganizarea administrativa a tarii si infiintarea regiunilor, au fost create serviciile medico-legale regionale - cel de la Timisoara fiind condus de Dr. Traian Crisan. Acest serviciu avea in subordine Cabinete medico-legale raionale la Lugoj, Arad, Caransebes si Resita.

In 1965, cu ocazia noii organizari teritoriale pe judete, fiecare unitate nou infiintata dobandeste un laborator judetean de medicina legala, la Timisoara creandu-se o filiala a Institutului de Medicina Legala “Mina Minovici” Bucuresti, cu o subunitate - Cabinetul medico-legal Lugoj, si competenta regionala pe judetele Timis, Arad si Caras-Severin. Ulterior filiala se va transforma in Laboratorul Exterior al Institutului de Medicina Legala “Mina Minovici” din Bucuresti.

Prin ordinul ministrului sanatatii 1045/14.12.2000, filiala se transforma in institut de medicina legala, incepand cu anul 2001, ca unitate cu personalitate juridica, de categoria a III-a in subordinea Ministerului Sanatatii.

De-a lungul timpului, in Serviciul de Medicina Legala Timisoara au functionat: dr. Ioanichie Maria (imediat postbelic), Dr. Mircea Vasiloschi (pensionat in 1984), dr. Ion Parvanescu (pensionat in 1988), dr. Nicolae Draghici (decedat in 2009), dr. Max Sporn, dr. Maria Parota, dr. Rozalia Saitis, dr. Magdalena Dubau.

Actualmente activitatea de retea este asigurata de Dr. Viorel Cioban, Dr. Valeriu Matei - seful Laboratorului de prosectura, dr. Mircea Ciobanu - seful Laboratorului de medicina legala clinica, Dr. Magda Petcu, Dr. Maria Ciocani, dr. Mircea Gavrilita si dr. Tincu Denisa.

Preocuparile si activitatea de medicina legala timisoreana sunt in stransa legatura cu activitatea didactica academica, deoarece o parte insemnata din medicii legisti timisoreni au fost si sunt cadre didactice universitate.

Dezvoltarea academica incepe din anul 1945, cand, printr-un Decret semnat de Ministrul Sanatatii, ia fiinta Institutul de Medicina Timisoara, actuala Universitate de Medicina si Farmacie “Victor Babes” Timisoara. Medicina legala a inceput sa fie predata studentilor de anul VI incepand cu anul 1949. Conf. Dr. Ioan S. Radian este cel care a initiat cursurile acestei discipline la Timisoara, unde a predat pana in 1952. In colectivul catedrei disciplinei s-au succedat apoi: Sef lucrari dr. Max Sporn (1952-1954), Sef lucrari dr. Rozalia Saitis Nicolici (1954-1962), Sef lucrari dr. Mircea Vasiloschi (1962-1971). Din 1970 si pana in 1990 disciplina a fost condusa de † Prof. Dr. Traian Crisan, care era in acelasi timp seful Laboratorului Exterior de Medicina Legala.

Dupa pensionarea Prof. Crisan, la conducerea disciplinei si a laboratorului exterior de medicina legala a succedat Prof. Dr. Milan Leonard Dressler, medic primar, licentiat in stiinte juridice, membru al Academiei Oamenilor de Stiinta. Personalitate proeminenta a medicinei legale romanesti moderne, care prin participarea la primele congrese internationale de prestigiu, dupa 1990, a dus la recunoasterea valorii medicinei legale timisorene si in strainatate. Alaturi de acesta au functionat la disciplina Asist. Univ. Dr. Adrian Moisa (plecat din tara in 1990), Conf. Dr. Valeriu Matei (transferat în retea în 2005), Sef lucrari. Dr. Veronica Ciocan (care continua activitatea si in prezent) si Prof. Univ. Dr. Alexandra Enache, medic primar, licentiata in stiinte juridice, care din anul 2005 asigura conducerea disciplinei si Institutului de Medicina Legala.

Actualmente, la disciplina mai activeaza As. univ. Dr. Camelia Oana Muresan.

De-a lungul anilor disciplina de medicina legala si institutul medico-legal timisorean au pregatit numerosi medici rezidenti in specialitate.

Astfel, pe langa majoritatea celor deja mentionati anterior si care au ramas sa isi desfasoare activitatea la Timisoara, au mai fost pregatiti de scoala timisoreana de medicina legala: dr. Rodica Ilie (medic primar anatomopatolog la Spitalul Clinic de Copii “Louis Turcanu” Timisoara), dr. Adriana Botila, dr. †Csaba Zilahy si dr. Tiberiu Adelmann (care au activat ca legisti la SJML Arad), dr. Marius Toc (actualmente medic legist sef la SJML Caras - Severin), dr. Rites Ianes si dr. Sergiu Platica (actualmente medici legisti la SJML Caras - Severin), dr. Corina Crisan, dr. M. Nicolau (care a schimbat specialitatea), dr. Mustafa Qunneis (din Iordania), Dr. Luminita Tudor, actualmente medic legist sef la SJML Tulcea.

La Institutul de Medicina Legala Timisoara, o parte importanta a activitatilor este asigurata de laboratoarele de specialitate pentru investigatii complementare. Astfel:

In cadrul Laboratorului de toxicologie au functionat: Chim. Iudith Stein, ing. Boris Ionascek, chim. Tulea Cantemir. Actualmente seful laboratorului este Ing. Ioan Talos, alaturi de dansul activand Ing. Valentina Sturz.

La Laboratorul de anatomo-patologie a functionat dr. Galina Silveanu (pensionata in 1984). Actualmente activeaza dr. Georgeta Lungu, sef laborator si dr. Sandu Claudia Mariana.

Laboratorul biocriminalistic, denumit azi laborator de bioserologie, a fost condus de-a lungul anilor de dr. Nicolae Draghici, biolog Panduru Jean, apoi dr. Maria Stoica. Actualmente aceasta functie este ocupata de dr. Gheorghe Gruin.

Comisia de psihiatrie judiciara care activeaza in cadrul IML Timisoara a fost coordonata pana in anul 2008 de dr. Florian Galdau, medic primar, licentiat in drept, doctor in stiinte medicale, personalitate de seama a psihiatriei judiciare romanesti. Dupa pensionarea acestuia in anul 2008 prerogativele i-au fost preluate de dr. Galca Elena, medic primar psihiatru.

Activitatea de retea, mereu supusa stringentelor realitatii medico-legale, si-a indeplinit menirea de a oferi justitiei elemente obiective, fundamentate stiintific, necesare unor decizii corecte. Neavand niciodata un sediu corespunzator in care sa-si desfasoare activitatea (functionand succesiv in cladiri apartinand Protopopiatului Catolic, Institutului de Medicina, Spitalului Judetean), legistii timisoreni au fost obligati de situatia necorespunzatoare a spatiului sa mentina cu mari eforturi calitatea expertizei medico-legale.